Правила поведінки при виникненні чадного газу

Причинами накопичення чадного газу в приміщеннях, гаражах, підвалах та кабінах автомобілів при працюючих двигунах є щільно зачинені двері та вікна. Часто в житлових приміщеннях, бажаючи зберегти тепло, зачиняють витяжку, коли ще не прогоріло паливо.

Отруєння чадним газом – найпоширеніше під час опалювального сезону. Гострі отруєння виникають в наслідок порушення правил користування газовими приладами, пічним опаленням або користування несправними печами. Для попередження отруєння вміст чадного газу в повітрі не повинен перевищувати 20 мг/м.3. Люди, які перебувають у приміщенні, акумулюють у собі чадний газ. Характер отруєння залежить від концентрації чадного газу у повітрі, терміну дії та індивідуальної чутливості людини. Слід пам’ятати, якщо вміст окису вуглецю у повітрі надто великий, людина втрачає свідомість. Через 20-30 хвилин з початку вдихання великої концентрації чадного газу настає смерть людини. Але значно частіше спостерігається поступовий розвиток симптомів отруєння. При легкому ступені отруєння спостерігається шум у вухах, біль в області скронь та лоба, миготіння та потемніння в очах, відчуття спраги, тривога, відчуття страху. При середньому ступені отруєння людина на певний час втрачає свідомість, яка повертається відразу, якщо її винести на свіже повітря.

Характерними ознаками середнього ступеню отруєння є почервоніння обличчя, збудження, неадекватність поведінки, галюцинації, підвищення температури тіла до 38-40 градусів. При тяжкому отруєнні збудженні людини змінюється кволістю, апатією, з’являється сонливість, свідомість затьмарена, зіниці розширені. Людина втрачає свідомість на тривалий час, виникає розлад дихання. Характерними ознаками тяжкого отруєння є повернення дихання, іноді його повна зупинка. Окис вуглецю в першу чергу вражає кров та нервову систему, м’язову тканину і серце. Отруйна дія чадного газу обумовлена його властивістю вступати в реакцію з гемоглобіном крові у 200-300 разів швидше, ніж з киснем. Створюється стійка сполука – карбоксигемоглобін, який не зв’язує кисень. З’єднуючись з окисом вуглецю, гемоглобін втрачає властивості переносити кисень від легенів до тканин організму. Виникає недостатність постачання тканин організму людини киснем або порушується поглинання кисню цими тканинами. Тобто порушується транспортна функція кров’яного пігменту, яка призводить до розвитку кисневого голодування тканин і, в першу чергу, голосового мозку, де кисень крові потрібен кожну долю секунди. Особливо тяжко переносять отруєння чадним газом діти, вагітні жінки, люди, які хворіють на легеневі та серцеві захворювання.

У разі отруєння чадним газом потерпілого слід негайно винести на свіже повітря, покласти його на спину, розстебнути комір і ремінь, обережно піднести до носа ватку, змочену нашатирним спортом. Потерпілого необхідно вкрити ковдрою або теплим одягом, обкласти грілками, напоїти міцним гарячим чаєм чи кавою. При необхідності зробити штучне дихання, обов’язково звернутися до лікаря. Штучне дихання робити негайно в разі погіршення або відсутності ознак дихання (способом рот в рот або рот в ніс, при цьому попередньо покласти на рота шар марлі, хустку або тканину). Найкращий лікувальний засіб при отруєнні чадним газом – тривале вдихання кисню. Для цього використовують кисневі подушки. На голову і груди потерпілому кладуть холодний компрес. Коли потерпілий при свідомості, йому обов’язково потрібно дати гарячий напій. Щоб попередити отруєння чадним газом, необхідно насамперед:

• суворо дотримуватися правил користування пічним опаленням;

• ні в кому разі не користуватися несправними печами;

• щільно зачиняти дверцята печі і максимально висувати заслінку труби димоходу, не закривати її до повного згорання палива, відчинити вікно або квартирку під час використання опалювальних приладів;

• не заводити двигун автомобіля або іншого механізму при зачинених дверях гаража або боксу. Слід обладнати витяг чадного газу із гаражу; довго не перебувати і не спати у кабіні з працюючим двигуном;

Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше