Із Малашівського сміттєзвалища добуватимуть біогаз!?

Тестові випробування на наявність біогазу та можливість налагодження його переробки розпочали на міському сміттєзвалищі в селі Малашівці. Про це «Номер один» повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

На боротьбу зі сміттям покликали біогаз

– Зараз вивчається питання наявності біогазів на Малашівському сміттєзвалищі. Фахівцями закладено пробні шурфи. Чекаємо на результати. Якщо вони будуть позитивними, працюватимемо над проектом відкачки газів. Це, по-перше, дозволить очистити від газу ті нечистоти, які роками накопичувались на сміттєзвалищі. По-друге, газ можна використати, перетворивши його на теплову енергію чи електроенергію. По-третє, дані кроки потрібні для потреб самої рекультивації, позаяк просяде площа полігону, відповідно той об’єм сміття, який там є, реально зменшиться. Окрім того, забравши гази, вдасться уникнути самовільного займання звалища, – зазначив міський голова Тернополя.

Якщо з’ясується, що газу є достатньо, то цілком ймовірно, що в Тернополі реалізовуватиметься один з пілотних проектів з виробництва біогазу та спорудження сміттєсортувального заводу за кошти Кіотської угоди (це, нагадаю, угода, за якою Україна продає іншим державам свій невикористаний ліміт викидів в атмосферу). Нагадаємо, що дані проекти реалізуються Державною агенцією з інвестицій і керівництвом національними проектами України, яку очолює наш земляк, уродженець Борщівщини Владислав Каськів.

Заступник тернопільського губернатора Микола Головач розповів, що перед тим як добувати біогаз, необхідно закрити сміття глиною та піщаною сумішшю, щоб не проходив процес бродіння, тобто завершити процес рекультивації звалища. Відповідно міська рада працює у цьому напрямку. За інформацією пана Головача, щоб завершити процес засипки сміттєзвалища сипучими матеріалами, залишився сегмент 300х200 м.

Провідний геолог області Василь Кітура повідомив «Номер один», що іноземні фірми в ОДА свого часу вже представляли проекти з видобутку біогазу. Зокрема, як один з варіантів, добувати біогаз пропонується, закопавши у сміття перфоровані поліпропіленові труби на глибину до 10 метрів у шарі гравію по всій території сміттєзвалища. Завдяки насосам біогаз відсмоктуватиметься (очищається, зволожується), а в ресиверах підтримуватиметься необхідний тиск газу, аби можна було його подавати споживачу. Як зазначив Василь Миколайович, якщо ставиться за мету промислове освоєння газу, то логічно було б його використовувати для потреб того ж переробного заводу.

– Хоча нині громада проти будівництва будь-яких сміттєпереробних заводів на їх території і міська влада їх підтримує, але не виключено, що місцевих жителів вдасться переконати. Адже коли б завод запрацював, він би використовував сировину не лише ту, яку привозять сміттєвози, а в перспективі і ту, яка роками накопичилась на сміттєзвалищі, – зазначив Василь Кітура.

У Малашівцях реально добувати газ… зі сміття

Повернувшись зі США, тернополяни Михайло Дереворіз та Володимир Дячук, які  працюють в галузях, що безпосередньо стосуються питань утилізації сміття, і нещодавно відвідали США саме переймаючи досвід американців у питанні утилізації сміття, у програмі «Відверто про політику» на телеканалі ІНТБ, відповідаючи на запитання журналістів «Номер один», розповіли, чи реально на звалищах видобувати газ і як його можна в майбутньому використовувати, чи дорога ця технологія і чи можливо її запровадити на міському полігоні в селі Малашівці.

– Проблема дегазації сміттєзвалищ – одна з найактуальніших, тому що метан, який поступає в атмосферу, – це насамперед наш озоновий прошарок, який руйнується цим метаном. Технологія не є простою, але в рамках нашої держави її можна реалізувати. Це є в силах зробити і «Тернопільоблгазу». Ця технологія може відкрити шлях до певної незалежності від газопостачання. Справа в тому, що на одному із сміттєзвалищ, на якому ми були і яке має реальну площу захоронення ТПВ 66 га, американці отримують 99 тисяч кубічних футів газу за хвилину! Ця цифра дозволяє виробляти одномоментно 9 мегават електроенергії, а решта – просто спалювати, – зазначив Володимир Дячук.

Пан Володимир порівняв, що весь Тернопіль на освітлення вулиць на піку споживання використовує 2 мегавати при умові роботи енергоощадних ламп. У Клівленді (штат Огайо) на тих 9 мегаватах електроенергії працює гігант шоколадного бізнесу – фабрика «Нестле» (повністю забезпечується електроенергією і теплом), яка розташована безпосередньо через дорогу від сміттєзвалища…

Віталій Попович

 

ДОВІДКА

Згідно з дослідженням, 40% сміття у Малашівцях становлять органічні відходи. Вони без доступу кисню переробляються мікроорганізмами, що і стає причиною утворення біогазу. 40-60% біогазу – це метан. Останній є цінним енергетичним ресурсом. У результаті біогаз можна використовувати як паливо замість природного газу або для отримання електроенергії.

ЦИФРА: 1,7 кВт електроенергії або 2,5 кВт тепла можна отримати при спалюванні 1 куб. м  біогазу.

За інформацією начальника відділу управління розвитку інфраструктури ОДА Миколи Михальського

Газета “Номер один
Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше