За утримання будинків та прибудинкових територій тернополянам доведеться платити більше

В Україні вже декілька місяців поспіль дорожчають комунальні послуги. У травні підвищилася ціна на газ, в червні – на електроенергію, в липні – на воду і централізоване опалення. Тернополяни вчаться по-новому вираховувати та оплачувати житлово-комунальні послуги, які, безумовно, помітно вдаряють по бюджету кожної родини. Однак оплата за одну з галузей житлово-комунальних послуг наразі не була збільшена – мова йде про оплату послуг з утримання будинкових споруд та прибудинкових територій.
Комунальники наполягають на збільшені оплати за цю послугу, оскільки тариф на дані послуги не переглядався ще від 2011 року, а вартість на основні витрати (електроенергію та паливно- мастильні матеріали, будівельні матеріали) та розмір мінімальної заробітної плати помітно зросли.
В умовах тотального здорожчання на все, представники підприємств, які обслуговують будинкові споруди та прибудинкові території, наполягають на перегляді тарифів на їхні послуги.

Рішення «Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і на інші житлово-комунальні послуги» було прийняте виконавчим комітетом міської ради 28 вересня 2011 року. З того часу змінилися не лише ціни на розхідні матеріали, паливо та електроенергію, але й зросла мінімальна заробітна плата. Якщо у 2011 році мінімальна заробітна плата становила 960 гривень, то станом на січень 2014 року вона зросла до 1218 гривень. У відсотковому відношенні це 26,9%. Вартість електроенергії зросла на 72,2 відсотки відповідно до останньої встановленої вартості, а паливно-мастильні матеріали в загальному – на 40%. Для порівняння, у 2011 році кілограмова банка фарби вартувала 20 гривень, у червні 2014 – вже 29 гривень. У відсотковому співвідношенні ріст ціни складає 48.5 %. Вартість піску зросла на 21,74% (з 69 грн/м3 у 2011 до 84 грн/м3 у 2014), дизпаливо здорожчало на 53,74% (з 9.75 грн/л у 2011 до 14.99 грн/л у 2014), ціна скла зросла аж на 81,82% (з 55 кв. м. у 2011 до 100 кв. м. у 2014).

Проект рішення про підвищення цих тарифів був запропонований міській владі наприкінці літа 2014 року, та тоді рішення про підняття тарифів не було прийняте. Однак представники підприємств просять тернополян із розумінням поставитися до того, що і за їхні послуги таки доведеться сплачувати більше, адже попереду осінньо-зимовий період, який завжди є складним для комунальників. А з вкрай обмеженими можливостями (через нерентабельний тариф) неможливо забезпечити виконання повного обсягу робіт, що входять до обов’язків підприємств.
Згідно до проекту «Про коригування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», стосовно затвердження якого комунальники звертатимуться до міської влади, необхідно затвердити коригуючий коефіцієнт до тарифів на їх послуги в розмірі 1.30. Відтак тернополянам доведеться сплачувати за послуги з утримання будинкових споруд та житлових територій на 30 % більше.

Для прикладу, власники квартир площею 65 кв. м. після підвищення тарифу зауважать, що розмір квартплати збільшився на 24-30 гривень. Розрахунок простий: в будинках, обладнаних ліфтовим господарством, вартість за 1 кв.м. становила 1,53 грн за 1 кв. м., а в будинках без ліфтів – 1, 27 грн за 1 кв. м. (згідно до проекту «Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і на інші житлово-комунальні послуги» від 28 вересня 2011 року). У відповідності до нових тарифів, які планують затвердити ще у 2014 році, у будинках з ліфтом квартплата складе 1,989 грн за 1 кв. м., а в будинках без ліфтів відповідно – 1,65 грн ціна за 1 кв.м. Керуючись цими даними, тернополяни зможуть передбачити, наскільки більшими стануть витрати на житлові послуги.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології

Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше