Як зробити власну сауну в квартирі?

Портативну сауну можна зробити практично в кожній квартирі, за винятком хіба що знаменитих малогабаритних «хрущовок», котеджі або будинку. Найменші сауни, які є в серійному виробництві – фінські. Вони мають розміри в межах 0.8 на 0.8 метрів. Висота домашніх саун не більше 2 метрів 10 сантиметрів. Її можна розмістити на балконі, в санвузлі, в коморі і, звичайно ж, у ванній кімнаті.

Сама сауна – це кабіна, яка являє собою конструкцію типу «перевернутий стакан» з обробкою з керамічної плитки або дерева. Цоколь підлоги зазвичай роблять з анодованного алюмінію, і він є рамною конструкцією. Цоколь іноді виготовляють і з дерев’яного бруса, обов’язково пройшов попередню обробку проти гниття і грибка антисептиками, які перешкоджають проникненню вологи між підлогою і стіною. Стінова конструкція складається з двошарової панелі з ефективною теплоізоляцією, обшивка панелі – євровагонка класу «SUPER» з осики, липи, північноамериканської їли, кедра, якісної сосни.В як утеплювач – URSA, ISOVER або звичайна мінеральна вата, пароізоляція – фольга алюмінієва завтовшки не більше 0.068 мм. Іноді стліфованого бруса перерізом від 50 Х100 мм до 75 мм х150, покладеного «в лапу». Стеля своєю конструкцією нічим не відрізняється від стін.

А от полиці краще всього зробити з африканського дерева абачи, що володіє унікальною властивістю – воно не нагрівається. Коли температурі в сауні досягає 90-100 градусів, температура поверхні полки не більше 40. Опори для стін, які мають спеціальну конструкцію, виготовляють так само з дерева абачи, іноді, але набагато рідше з липи або високоякісного клена. Форма і конструкція спинки лежака покликана створювати найкращі умови для відпочинку та максимального розслаблення всього тіла.

Для оформлення сауни часто використовуються кутові і різьблені стельові карнизи спеціального профілю. Світильники, завжди вологозахищені і термостійкі, закривають декоративними спеціальними плафонами з дерева, щоб створити в сауні особливе відчуття спокою. Лавка збирається за допомогою спеціальних дюбелях і розрахована на довговічність і, природно, максимальне навантаження. Всі гвинти і інші кріпильні деталі заглиблюються нижче за рівень поверхні сидіння і обов’язково закриваються спеціальними пробками. Люки для виходу і подачі повітря зазвичай закривають за допомогою декоративних решіток, розташування люків розраховується відповідно до законів аеродинаміки.

При склеюванні вікон і дверей сауни використовуються склопакети з подвійним тонованим склом. Розрахувати товщину стін просто за допомогою законів і формул класичної термодинаміки. Для ефективного утеплення досить використовувати утеплювач товщиною не більше 50 мм.
Так само не варто забувати про пристрій вентиляційної системи в приміщенні самої парної. Є кілька підходів до питань вентиляції в сауні, і всі вони засновані на природному повітрообміні за рахунок різниці тиску повітряних стовпів вхідних повітряних потоків, які виходять.

Ще одне важливе питання – правильний вибір потужності печі-кам’янки. На ринку наданий широкий вибір печей-кам’янок, більшість з них електричні, виробництва Фінляндії, Швеції та Росії. Вони дуже практичні і встигли заробити собі відмінну репутацію. Для ефективної роботи піч-кам’янку потрібно правильно завантажити каменями певної породи, коефіцієнт лінійного розширення яких дорівнює нулю. Це талько-хлорит, передотіт, діабаз, бажано від тієї ж фірми-виробника, що і піч. Використання інших порід каменів заборонено, тому що при нагріванні вони розширюються і цим руйнують корпус печі.

Перед тим як приступити до будівництва сауни всі матеріали для неї необхідно піддати попередньої сушінні до вологості не меншою 8%. А при виборі потужності нагрівальних приладів потрібно керуватися обсягом парної: приблизно 1 кВт потужності нагрівального елемента на 1 кубічний метр повітря.

http://lifetips.org.ua
Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше