До 1-го липня 2016 року тернополяни повинні визначитися із обслуговуючим підприємством

Закон України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” передбачає, що до 1-го липня наступного року мешканці багатоповерхівок повинні визначитися із обслуговуючим підприємством. Проте в Тернополі, через це великих змін не буде, запевняють у міській раді.

ВЛАДИСЛАВ СТЕМКОВСЬКИЙ, заступник міського голови Тернополя:
«В нас немає комунальних, державних, так званих, ЖЕКів. Тому що зміна вже відбулася, реформа по місту Тернополю. Натомість для інших міст це надзвичайно актуально, тому що люди були, як вони кажуть, в рабстві. Заручники були комунальних ЖЕКів. Комунальні ЖЕКи – це така колгоспна була система, і в кінці року в них завжди купа проблем, заборгованість по зарплаті, проблеми по сплаті податків, завжди бюджет вкінці року дає їм дотації окремо. Фінансову підтримку і так далі».
Владислав Стемковський пояснює, ліквідовувати житлово-комунальні підприємства у нашому місті почали близько 10-ти років тому, і всі багатоквартирні будинки поступово перевели на баланс приватних підприємств. А минулого року вже завершили всі юридичні аспекти в цих питаннях.

ВЛАДИСЛАВ СТЕМКОВСЬКИЙ, заступник міського голови Тернополя:
«Коли ЖЕКи приватні, коли підприємства приватні, то, як правило, немає заборгованості по зарплаті, вони доходи і витрати свої балансують, тобто витрати йдуть відповідно до доходів і вони не працюють в збиток».
Великих обслуговуючих підприємств у Тернополі є 14 і вони підпорядковуються виконавчим органам міської ради. Ще 10 – дрібніших, відповідають самі за себе. Є й близько двохсот об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Проте, якщо окремо говорити про ОСББ, то в ідеалі, каже Владислав Стемковський, вони планувались не як господарюючі суб’єкти, а як представники жителів та замовники певних послуг для будинку.

ВЛАДИСЛАВ СТЕМКОВСЬКИЙ, заступник міського голови Тернополя:
«Насправді ідею законодавець закладав трошки іншу. Тому ідеальна модель, ідеальна, яка повинна була бути – є репрезентант інтересів співвласників багатоквартирного будинку – це ОСББ, далі є функція управління, управителя, управління це теж робота, теж діяльність, вона може виконуватись ОСББ самостійно, а може наймати управляючу компанію, і далі є виконавець послуг – той, хто здійснює управління будинку, якщо він буде і виконувати послуги, то це буде конфлікт інтересів».
Але якщо ОСББ, окрім управлінської, добре справляється і з виконавчою функцією – то це не є проблемою, запевняють у міській раді. У жителів ж тих, будинків, які мають претензії до своїх обслуговуючих підприємств, є можливість обрати собі інші.

ВЛАДИСЛАВ СТЕМКОВСЬКИЙ, заступник міського голови Тернополя:
«На сьогоднішній день в Тернополі працюють і діють приватні підприємства, які обслуговують багатоповерховий житловий фонд. І, мешканці Тернополя, якщо вам не подобається якість роботи балансоутримувача, того підприємства, яке обслуговує цей будинок – вони протягом декількох тижнів можуть змінити дане підприємство. Створити ОСББ, написати заяву в виконавчий комітет, поміняти балансоутримувача. Це робиться дуже швидко, дуже просто і такі прецеденти в нас вже були».
Для будинків, від жителів яких відповідних заяв до 1-го липня 2016 року не буде, виконавчий комітет обслуговуючі підприємства призначатиме самостійно. Але, запевняють у міській раді, на відгуки та пропозиції тернополян, увагу звертатимуть обов’язково.

Телеканал ІНТБ

Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше