Вимоги щодо утримання ліфтів

Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року № 76, зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 25 серпня 2005 р. за № 927/11207, встановлено, що утримання і ремонт ліфтів здійснює виконавець зазначених послуг або за договором – спеціалізована організація; виконавець послуг має право самостійно утримувати та ремонтувати ліфти за умови наявності відповідних дозволів. Відповідальність за справний стан і безпечну експлуатацію ліфта покладається на його власника.

Відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» до складу тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій включаються, зокрема, витрати з технічного обслуговування ліфтів, витрати з обслуговування систем диспетчеризації (підтримання в робочому стані систем у ліфті, на вході до ліфта та на робочому місці диспетчера), витрати з поточного ремонту, витрати з енергопостачання для ліфтів.

Згідно із Положенням про систему технічного обслуговування та ремонту ліфтів в Україні, затвердженим наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 10 квітня 2000 р. № 73, власник ліфта повинен забезпечити його безпечну експлуатацію та технічне обслуговування. Система технічного обслуговування та ремонту ліфтів передбачає виконання за графіком робіт з метою забезпечення безперебійної, безпечної роботи ліфтів, а також запобігання передчасного спрацювання обладнання і підтримання їх належного технічного стану.

Вимоги до будови, виготовлення, монтажу, налагодження, проведення технічного огляду та експертного обстеження, експлуатації, ремонту, реконструкції та модернізації ліфтів, підйомників та їх складових частин встановлено Правилами будови і безпечної експлуатації ліфтів, які затверджено наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 1 вересня 2008 р. № 190 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 7 жовтня 2008 р. за № 937/15628.

Разом з тим, Законом України «Про охорону праці» передбачено державний нагляд за додержанням законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці. Відповідно до статті 21 Закону України «Про охорону праці» постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2004 р. № 687 затверджено Порядок проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, яким встановлено, що у процесі експлуатації ліфти підлягають технічним оглядам і експертним обстеженням.

Ліфти повинні підлягати технічним оглядам:
— первинному (повному);
— періодичному (раз в 2 роки);
— позачерговому (після аварії, реконструкції, перерви в експлуатації більше 12 місяців).

Експертне обстеження проводиться у разі:
— закінчення граничного строку експлуатації;
— реконструкції (перебудови) або модернізації, якщо це обумовлено нормативно-правовими актами з охорони праці;
— аварії або пошкодження, спричиненого надзвичайною ситуацією природного чи техногенного характеру, з метою визначення можливості відновлення;
— виявлення під час проведення технічного огляду зносу (механічного або корозійного), залишкової деформації, тріщин, інших пошкоджень складових частин, деталей або їх елементів, що перевищують допустимі значення.

В інших випадках експертне обстеження устатковання проводять відповідно до вимог нормативно-правових актів з охорони праці або за ініціативою роботодавця.

www.minregion.gov.ua
Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше