Зареєстрували квартиранта – чи будуть субсидії?

Якщо квартиранти зареєструють своє місце проживання у орендованій ними квартирі, а власник, який проживає у цій же квартирі, претендує на субсидію, тоді їхні доходи будуть включатись в розрахунок субсидії.  І навпаки – якщо живуть, але не зареєстровані, то їхніх доходів ніхто не враховуватиме. Зареєстрували квартиранта – чи будуть субсидії?

Якщо ж власник не живе з квартирантами, тоді самі квартиранти можуть претендувати на субсидію і для цього їм реєструватися у помешканні не потрібно, але обов’язково укласти угоду оренди житла.

Тема реєстрації квартирантів, нагадаємо, стала актуальною після поділу міської влади на своїх і чужих.
В результаті такого поділу людям без тернопільської реєстрації треба буде, ймовірно, оплачувати за послуги позашкільних та дошкільних закладів, медзакладів. Під «роздачу» потрапила категорія жителів Тернополя, яка тут працює та орендує житло. Вирішити їхню проблему могли б договори оренди та реєстрація на орендованому житлі. Утім, як відомо, багато власників квартир не поспішають ані укладати договори оренди, ані давати дозвіл на їхню реєстрацію в орендованому житлі. Однією з причин негативного ставлення до реєстрації є боязнь втратити субсидію.

Що змінює реєстрація квартиранта у питанні субсидії, розповіли у Департаменті соціального захисту облдержадміністрації.

– Моделюємо: якщо власниця живе з квартирантами, останні не зареєстровані, то під час розрахунку субсидії доходи їхні не враховуються, –
каже очільник Департаменту Вадим Боярський. – Якщо ж вони зареєструються в квартирі, тоді їхні доходи будуть включатись в розрахунок субсидії, на них буде розраховуватись норма на надання субсидії.

Якщо власниця не живе на зданій нею квартирі, додає пан Боярський, тоді субсидію можуть оформити квартиранти.
Для цього їм слід подати в управління соцзахисту копію договору оренди. – Таких угод в Тернополі дуже багато оформлено, – додає Вадим Боярський.
– Причому, на субсидію квартиранти можуть претендувати і без реєстрації місця проживання. Просто подавши копію договору оренди.
Сам договір оренди може бути без нотаріального посвідчення, якщо він укладений на термін до року. Якщо ж на більший термін, то без нотаріального посвідчення не обійтись.

Автоматичного перепризначення субсидії для такої категорії субсидіантів, продовжує він, нема. Відтак квартиранти, які претендують на субсидію,
повинні щорічно звертатись в управління і підтверджувати договір оренди, незалежно від того, чи має він нотаріальне посвідчення, чи ні.

– Якщо власниця живе в іншій квартирі, то вона отримує субсидію на себе, а квартиранти – на себе, – каже Вадим Боярський. – Якщо власниця отримує з договору оренди прибуток, то це враховується їй, зрозуміло, у дохід.

20 хвилин

Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше