Інформація з питань перепланувань творчих майстерень

З метою відкритості діяльності управління містобудування, архітектури та кадастру, зважаючи на численні звернення громадян з питань перепланувань творчих майстерень на 10 поверсі багатоквартирних житлових будинків, реконструкції окремих квартир із знесенням зовнішніх огороджуючих конструкцій між балконом (лоджією) та кімнатою, управління містобудування, архітектури та кадастру повідомляє наступне.

В останній час, масово, розпочалось проектування багатоквартирних багатоповерхових житлових будинків (в основному 10-ти поверхових) із розміщеними на верхніх технічному або мансардному поверхах творчими майстернями. Творчі майстерні, які є нежитловими приміщеннями, можуть розміщатись на поверхах із висотою поверху не менше 2,5 м у яких відсутнє інженерне обладнання, і навіть при наявності суміщеного (безгорищного) покриття. Розміщення цих нежитлових приміщень передбачається проектувальниками в зв’язку з неможливістю використання таких поверхів для квартир (житлових приміщень). Реконструкція даних творчих майстерень, в окремих випадках, можлива тільки під квартири в двох рівнях. При цьому необхідно долучати приміщення нижнього поверху (9-го), через які необхідно влаштовувати вхід у другий рівень, за умови, якщо при цьому всі інші вимоги державних будівельних норм будуть дотримані.

Тому, враховуючи викладене, пропонуємо мешканцям міста, при придбанні нерухомості, звертати увагу на те, що творчі майстерні є нежитловими приміщеннями.

В управління та на адресу міської ради надходять звернення власників квартир по питанню узаконення виконаних реконструкцій (перепланувань, як зазначають заявники) із знесенням зовнішніх огороджуючих конструкцій між кімнатою і балконом (лоджією) та долученням площі заскленого балкону (лоджії) до площі приміщень квартири.

Слід зазначити, що державними будівельними нормами при проектуванні реконструкції, капітальних ремонтів і перепланувань окремих квартир забо­ронено:

  •  утеплення і скління існуючих балконів і лоджій;
  •  улаштування нових і розширення існуючих балконів і лоджій, їх скління;
  •  улаштування нових віконних прорізів і розширення існуючих віконних і балконних прорізів;
  •  зміна форм і кольорів віконних рам і балконних дверей.

Порушення цілісності (завершеності) фасаду багатоквартирного житлового будинку одразу ж приводить до зниження вартості житлового фонду. Наприклад, порушення фасаду у трьохсекційному 9-поверховому будинку знижує вартість об’єкту архітектури та частково об’єктів навколишньої забудови від сотень тисяч до мільйону гривень і більше. Окрім цього у такій квартирі одразу-ж з’являється суміщене покриття що суперечить вимогам державних будівельних норм. Можливе порушення інсоляції, нормативних коефіцієнтів природного освітлення і інших вимог державних будівельних норм, які стосуються житлових приміщень (квартир). Засклення балконів котрі використовуються як шляхи евакуації при пожежі, порушує безпеку проживання мешканців верхніх поверхів цих будинків. В будинках, що збудовані за авторськими проектами, такі дії спричиняють порушення авторських прав, і тягнуть за собою відповідальність згідно чинного законодавства.

Варто звернути увагу на те, що відповідальність, згідно чинного законодавства, за ці порушення несуть і суб’єкти підприємницької діяльності які здійснюють такі роботи.

Одночасно повідомляємо, що управління містобудування, архітектури та кадастру не заперечуватиме в реконструкції квартир (кімнат в гуртожитках) із зміною фасаду будинку, однак така зміна повинна носити системний характер єдиний для всього будинку. розроблятись за єдиним проектом з дотриманням норм та, у випадку наявності власника авторських прав, – бути погодженою у встановленому порядку.

Враховуючи масовість таких порушень, наявність прагнення мешканців будинків проводити засклення балконів та лоджій, пропонуємо проектувальникам розробляти проектну документацію на багатоквартирні житлові будинки із заскленими балконами та лоджіями.

З метою збереження власного майна, його вартості, архітектурної виразності житлового та нежитлового фонду м. Тернополя, власникам квартир у багатоквартирних будинках, громаді міста пропонуємо активніше контролювати роботи які здійснюються самочинно у будинках в яких вони проживають, у суміжних будинках, по території міста та повідомляти в контролюючі органи для прийняття своєчасних мір і недопущення нанесення збитків.

Тернопільська міська рада

Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше