Інформація щодо самочинного будівництва

Враховуючи численні звернення громадян, та зважаючи на те, що практика проведення реконструкції квартир із зміною фасаду в багатоповерхових багатоквартирних будинках продовжується, з ціллю збереження житлового фонду міста, його вартості, архітектурної виразності забудови, забезпечення прав власників (співвласників) житлових будинків, управління з питань містобудування та архітектури, повідомляє наступне.

Згідно з нормативними усередненими строками служби житлових будинків, їх конструктивних елементів, опорядження і інженерного обладнання, строк служби більшості багатоквартирних кам’яних та великопанельних будинків повинен становити 150-125 років.

З метою запобігання фізичному і моральному зносу, чи повному знищенню будинків, а також з метою забезпечення нормативних строків служби будівель, їх конструктивних елементів та інженерного обладнання необхідно проводити, у відповідні терміни, їх капітальний ремонт, або реконструкцію.
Згідно з Державними будівельними нормами ДБН В.3.2.-2-2009 «Житлові будинки. Реконструкція та капітальний ремонт» житлові будинки після капітального ремонту повинні відповідати призначенню і основним вимогам до них. Основними вимогами, яким повинні відповідати такі будинки протягом усього періоду експлуатації, є забезпечення, зокрема: міцності, стійкості і надійності будинку, необхідного рівня комфортності проживання, благоустрою і санітарного стану будинку, нормативних показників теплозахисту і енергозбереження; пожежної безпеки; нормативного шумозахисту; нормативної інсоляції будинку та оточуючої забудови.

Самочинно здійснені прибудови до багатоповерхових багатоквартирних житлових будинків порушують архітектурну цілісність фасадів, оскільки не несуть системного характеру єдиного для всього будинку, виконані з порушенням державних будівельних норм, порядку утримання житлових будинків та прибудинкових територій чим наносять матеріальну шкоду власникам приміщень не тільки у будинках із такими прибудовами, а й власникам приміщень у будинках навколишньої забудови шляхом зменшення комерційної вартості приміщень.

Такі прибудови, у більшості випадків, мають суміщене покриття, приміщення до яких вони здійснені мають недостатню тривалість інсоляції, нижчий від нормативного коефіцієнт природного освітлення, а іноді порушують вказані показники суміжних приміщень інших власників, рівень покрівлі прибудованої частини перевищує позначку підлоги вище роз¬ташованих житлових приміщень основної частини будинку, що є порушенням державних будівельних норм. Такі житлові приміщення не можуть бути визнані придатними для постійного проживання.

У більшості випадків прибудови розміщені в охоронних зонах інженерних мереж що приводить до аварійних ситуацій та ускладнює проведення їх обслуговування, призводить до додаткових витрат коштів, появи тріщин в конструкціях прибудов, конструкціях основних будівель.

Збільшення площі зовнішніх огороджувальних конструкцій, за умови опалення прибудов, приводить до розбалансування системи централізованого опалення, або до значного збільшення об’єму газу на індивідуальне опалення, порушення показників з енергоефективності будинку та може спричиняти пониження тиску газу у внутрішньобудинковій мережі при низьких температурах в холодну пору року.

Особливо небезпечними для мешканців багатоквартирних житлових будинків є наступні порушення при проведенні прибудов:
– перекриття продухів, евакуаційних вікон люків-виходів, з підвальних та цокольних приміщень;
– розташування прибудов на консолях до великопанельних будинків;
– влаштування прибудов до зовнішніх газопроводів по стіні будинку;
– порушення гідроізоляції підземних частин будинків, насамперед при високо¬му рівні ґрунтових вод, при можливому підтопленні і затопленні ділянки;
– влаштування підвалів, підпіль і прохідних каналів без відповідних розрахунків щодо можливості заглиблення або підсилення фундаментів (на підставі матеріалів обстеження технічного стану фундаментів і інженерно-геологічних вишукувань).

Виконання прибудов здійснюються із самочинним захопленням земельних ділянок (незалежно від конструкцій фундаментів прибудов та розташування: на стрічкових, стовпчастих фундаментах чи консольно).

Тому, враховуючи викладене вище, такі самочинні прибудови до багатоквартирних багатоповерхових будинків підлягають знесенню, що обов’язкове при проведенні реконструкції капітальних ремонтів будинків, а особи, суб’єкти підприємницької діяльності винні у здійсненні таких прибудов нестимуть відповідальність згідно чинного законодавства.

Згідно з п. 8.14 ДБН В.3.2-2-2009 «Житлові будинки. Реконструкція та капітальний ремонт» при проектуванні реконструкції, капітальних ремонтів і перепланувань окремих квартир заборонено:
– утеплення і скління існуючих балконів і лоджій;
– улаштування нових і розширення існуючих балконів і лоджій, їх скління;
– улаштування нових віконних прорізів і розширення існуючих віконних і балконних прорізів;
– зміна форм і кольорів віконних рам і балконних дверей.

Сайт Тернопільської міської ради
Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше