Комунальники нагадують тернополянам, що періодична повірка лічильників – обов’язкова!

Періодична повірка лічильників для українців обов’язкова. Це визначає стаття 28 Закону України „Про метрологію та метрологічну діяльність”. В іншому разі використовувати водомір не можна. Та чи обов’язково платити за це? Скільки коштує повірка, коли її необхідно проводити, та хто може це робити?

У водоканалі облаштували справжнісінький склад лічильників. Щодня сюди приносять не менше сотні водомірів. Приносять, бо повірка усіх лічильників води в Україні обов’язкова. Інакше використовувати їх не можна, повідомляє тв4. Повірку, нагадують комунальники, треба проводити раз у три-чотири роки, залежно від типу лічильника та дати його випуску. Зробити це можуть працівники “Тернопільводоканалу”, якщо мова йде про лічильники холодної води, “Тернопільтеплокомуненерго”, якщо йдеться про лічильники гарячої води, держстандарти, а також інші організації, які мають спеціальну повірочну установку.

Повірку, тобто розпломбування, демонтаж, перевірку на справність на повірочній установці, при необхідності ремонт, встановлення та опломбування, можна довірити комунальникам. Проте мешканці і самі можуть принести лічильник на повірку. Водоканалівці при цьому мусять лише опломбувати водомір після неї. Майстер завітає в період від 9 ранку до 13-їгодини. Скоротити цей час можуть максимум до двох годин. Є й простіий варіант – скористатись обмінним фондом комунальників.

– Обмінний фонд має велику перевагу, особливо для споживачів, тому, що якщо споживач робить повірку свого лічильника, йому потрібно в один день бути присутнім, корли його знімуть, в інший, коли його поставлять. А коли повірка робиться з обмінного фонду, в абонента його лічильник забирається, на його місце ставиться аналогічний, вже повірений. Це займає десь 30 хв максимум, – розповідає начальник відділу розрахунків населення КП «Тернопільводоканал» Руслан Бурмас.

В тарифі на водопостачання затрати на порвірку лічильників не враховані, а це час та зусилля працівників, матеріали і оплата за цю послугу держстандартам, пояснює Руслан Бурмас. Тому послуга – платна. Деякі установи беруть оплату завчасно і повністю. Водоканал розтерміновує.

– Якщо мешканці звертаються до нас і повірку робить “Тернопільводоканал”, наше підприємство плату за ці послуги розтерміновує на три роки. Тобто, якщо повний комплекс робіт одного лічильника складає 64 грн 80 коп, то абонент щомісячно платить за ці послуги, за виконану роботу 1 грн 80 коп в місяць, – каже Руслан Бурмас.

Замовити повірку лічильника у “Тернопільводоканалі” тернополяни можуть за адресою Медова,1 або за номерами телефону 43-03-21 чи 25-19-29. Комунальники просять робити повірку своїх водомірів вчасно.

Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше