Комунальники оперативно ліквідували чергове стихійне сміттєзвалище

Жителі міста поскаржилися журналістам одного з тернопільських видань на сміттєзвалище, яке утворилося фактично у центрі Тернополя – на вулиці Родини Барвінських. І дійсно, здійснивши обстеження, комунальники побачили купу відходів, які просто лежали на узбіччі. Представники ПП «Східний масив» та ДП «Альтфатер Тернопіль» оперативно здійснили прибирання на місці скупчення сміття. Однак спеціалісти відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР зазначають, що схожі явища є порушенням «Правил благоустрою м. Тернопіль». Наголошуємо, що поява схожих стихійних сміттєзвалищ не є наслідком бездіяльності комунальних підприємств, а, навпаки, свідчать про низький рівень культури у деяких тернополян.

Стосовно ситуації, що склалася на вулиці Родини Барвінських, то раніше у цьому місці був сміттєвий бак для користування мешканців кількох комунальних будинків. Однак сміття сюди приносили  і мешканці приватних будинковолодінь та представники приватних підприємств та закладів неподалік, які не мали угод з перевізником.

Оскільки кошти за вивезення сміття сплачували мешканці кількох будинків, було прийняте рішення про переміщення контейнера, щоб уникнути скупчення сміття, яке перевізник змушений був вивозити власним коштом. Мешканців повідомили про це за допомогою оголошень, розклеєних у під’їздах, та проінформували, куди можуть носити сміття з тих чи інших будинків. Однак дехто продовжує носити сюди свої відходи за старою звичкою, через що комунальникам вже неодноразово доводилося здійснювати вивезення відходів з цього місця за власний кошт.

Зокрема, жителі прилеглих будинків свідчать, що часто можна побачити, як викидають сюди мішки із сміттям із ресторану, що знаходиться неподалік. Справа в тому, що не всі підприємці мають намір укладати угоди на вивезення побутових відходів і економлять свої кошти, викидаючи відходи у контейнери в прилеглих будинках, або таким чином – створюючи стихійне звалище. Часто у Тернополі стихійні сміттєзвалища утворюються через недобросовісних тернополян, які нехтують елементарними правилами культури.

Зазначаємо, що з вказаного місця перевізник спільно із балансоутримувачем уже декілька разів здійснювали прибирання та  вивезення побутових відходів, накопичених невідомими особами. Нагадуємо, що створення таких стихійних  звалищ є порушенням вимог «Правил благоустрою м. Тернопіль», яке передбачає штраф від 340 до 1360 гривень відповідно до ст. 152 КУпАП.

Комунальники просять із розумінням віднестися до того, що контейнери для відходів не завжди розташовані близько до ваших осель. Це зумовлено тим, що майданчики під контейнери облаштовуються з врахуванням можливостей спецтехніки, що займається вивезенням  побутових відходів з прибудинкових територій. Також при облаштуванні майданчика для збирання та тимчасового зберігання побутових відходів мають бути дотримані санітарні норми. Відповідно, не завжди є змога облаштувати майданчик на зручній відстані від житла, особливо, з урахуванням інтенсивної забудови центральної частини міста.

Закликаємо тернополян реагувати на подібні дії з боку недобросовісних містян, які здійснюють викидання побутових відходів у невідведених для цього місцях та викликати (у разі фіксації особи порушника) представників патрульної чи муніципальної поліції.

Нагадуємо, що за порушення Закону України «Про благоустрій населених пунктів» згідно ст. 152 «Порушення правил благоустрою територій міст та інших населених пунктів» Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зробимо наше місто чистішим разом!

Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше