Великі ідеї для маленької ванної кімнати

Ванна кімната – це особливе місце, де ми починаємо і закінчуємо свій день. На жаль, у більшості квартир вона настільки мала і незручна, що, здається, «врятувати» ситуацію може тільки перепланування. Якщо ж ви не готові до кардинальних заходів, то ми підкажемо, як зробити красивим і зручним навіть маленьке приміщення.

4м2 – не проблема!

Припустимо, у вас класична «хрущовка». У такому разі, ванна кімната має суміщений санвузол і займає площу всього 4 м2. Невеликий розмір – це, з одного боку, недолік, а з іншого – перевага, адже ремонт обійдеться значно дешевше.

З чого почати?

Перш ніж перейти до безпосереднього ремонту, продумайте дизайн-проект кімнати. Максимальна економія простору – це основна концепція цього проекту.
Визначтеся, що повинно бути у ванній, окрім сантехніки: можливо, невелика шафа, пральна машина або інші предмети.
Щоб «вписатися» в обмежений простір:

  • позбудьтеся усього зайвого;
  • використовуйте кожен квадратний сантиметр простору;
  • застосовуйте тільки обтічні форми й ергономічні лінії (у невеликому просторі не повинно бути гострих кутів);

знайдіть устаткування мінімального розміру.
На папері можна схематично уявити, що і де буде розміщено з урахуванням розмірів самої ванни та унітазу. При цьому врахуйте, що:

  • поряд з унітазом повинно залишатися достатньо вільного місця;
  • наявність різних предметів не повинна заважати вільному пересуванню по кімнаті.

Усі дизайн-студії зараз пропонують послугу 3D-візуалізації: вона покаже повну картину того, як виглядатиме ванна кімната після ремонту.

Ванна чи душ?

Звичайна стандартна ванна і «хрущовка» – речі практично не сумісні. Тому слід замінити її або на душову кабіну, або на кутову ванну. В обох випадках ви заощадите чимало місця для встановлення пральної машини та усіляких шафок і поличок.
Якщо в сім’ї немає дітей молодше 5-ти років, можна відразу придбати душову кабіну. За площею вона в 2 рази менша ніж звичайна ванна, тому звільнить більше місця. До того ж, зараз практично всі душові кабіни оснащені зручним сидінням (що дозволить приймати душ з усіма зручностями).
Ну, і ще один плюс на користь вибору кабіни – вийде значно дешевше і в плані грошей, і в плані витрати сил. За бажанням в душову кабіну можна вмонтувати гідромасаж, сауну, радіо та багато іншого.

Безпосередньо сам ремонт

Під час ремонту у ванній кімнаті робітники роблять повну заміну сантехніки, а водопровідні та каналізаційні труби «ховають» у стіни.
Через величезну кількість будівельного пилу, а також велику вірогідність прориву води, ремонт ванної кімнати в «хрущовці» слід проводити в квартирі у першу чергу.
Для обробки:

  •  стін і підлоги найчастіше використовують керамічну плитку;
  • стелі – ПВХ-панелі.

Панелі хороші тим, що:

  • при їх використанні не треба вирівнювати стіни;
  • не бояться вологи;
  • мають естетичний вигляд;
  • дуже прості в монтажі.

Якщо дозволяють фінанси, замість ПВХ-панелей можна зробити натяжну стелю.
Типова помилка в декорі невеликої ванної кімнати – це відділення темного низу від світлого верху бордюром. Така градація кольорів робить приміщення ще меншим. Замість цього рекомендується вдаватися до контрасту «темна стіна – світла стіна». Цей прийом називають «перспективним».

Хай буде світло!

Оскільки ванна кімната в «хрущовці» має маленьку площу, то з її освітленням не повинно виникнути особливих проблем.
Попри те, що вона повинна бути самою освітленою кімнатою в квартирі, з цим завданням спокійно впорається один потужний, щільно притиснутий до стелі світильник.

Незважаючи на невелику площу ванної кімнати, вартість ремонту може бути досить високою. Не економте на цьому, щоб потім довгі роки насолоджуватися красивим і функціональним санвузлом.

Сайт корисної інформації
Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше