В Україні дозволили перепланування квартир, але без втручання в несучі конструкції

В Україні дозволили перепланування квартир, але без втручання в огороджувальні та несучі конструкції, а також інженерні мережі постачання. І це не означає, що не буде контролю за такими роботами.

Управитель, управляюча компанія або житлово-експлуатаційні контори мають контролювати дотримання вимог під час перепланування.
Про це у прямому ефірі «Радіо НВ» розповів Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Технічний паспорт будинків знаходиться або в ЖЕКу, або в управителя. Люди, у яких викликатимуть занепокоєння такі роботи у сусідів, мають звертатися до вищеперерахованих структур. Нашим Міністерством розроблений типовий договір між мешканцями та управителем, в якому будуть прописані всі питання щодо взаємодії і відповідальності між двома суб’єктами», – зазначив Геннадій Зубко.

Він пояснив, що технічний паспорт визначає не тільки несучі конструкції будівлі, а й інженерні мережі, які обслуговують всі квартири. При вертикальній розводці – це стояки водопостачання і водовідведення, тепло і газозабезпечення.

«До речі, після нещодавнього випадку у Фастові ми підготували зміни до державних будівельних норм, в яких прописана заборона на використання газових котлів в багатоповерхових житлових будинках вище 3 поверхів. Наразі у Фастові триває розслідування, завершуються експертизи, працює комісія з обстеження, яка зробить висновок щодо можливості подальшої експлуатації цього будинку. Але остаточно встановлено, що причиною руйнації став вибух газу», – зазначив Геннадій Зубко.

За словами Віце-прем’єр-міністра, зміни стосуватимуться в першу чергу нового будівництва. «Сьогодні, коли в експлуатацію здається 9-поверховий будинок, у якому є можливість встановити у кожній квартирі індивідуальний газовий котел, можна порадіти за таких мешканців, які матимуть автономне опалення. Але це також пов’язано з використанням надзвичайно небезпечних газових приладів, які можуть спричинити вибух. Тому ми маємо рухатися до європейських стандартів, де для приготування їжі, підігріву води використовується електрика, а для опалення – домова котельня або централізована мережа. Це надійно, безпечно, більш цивілізовано і дешевше, ніж гріти кожну квартиру 30-кіловатним газовим котлом», – підкреслив Геннадій Зубко.

У європейських країнах вже давно прийняте рішення щодо заборони використання газу в житлових приміщеннях незалежно від поверхів і типів будівель. Там для побутових та господарських послуг газ не використовується.

Україна Комунальна

Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше