Технічне обслуговування будинкових газових мереж стало ринковою послугою

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку чи інша уповноважена співвласниками особа, або управителі багатоквартирних будинків повинні укласти договори на технічне обслуговування будинкових систем газопостачання, що є спільною власністю.

У 2019 році законодавство зобов’язало власників, управителів будинків за власні кошти забезпечувати технічне обслуговування будинкових газових мереж та приладів і зробило цю послугу ринковою.

А вже з 1 травня 2021 року зміни до Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, які врегулювали порядок укладання договорів на технічне обслуговування газових мереж спільної власності багатоквартирних будинків, набули чинності.

Згідно з законом, газопроводи, обладнання на них, які проходять ззовні по будинках або у під’їздах, є тепер спільною власністю всіх власників квартир, що мешкають у багатоквартирному будинку.

Тобто, мешканцям газифікованих багатоквартирних будинків або за їхнім рішенням – управителям багатоквартирного будинку, об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку, іншій уповноваженій співвласниками особі необхідно укласти договори на технічне обслуговування будинкових систем газопостачання, що є спільною власністю.

Для забезпечення технічного обслуговування співвласники, уповноважена ними особа, управитель будинків мають право самостійно визначити спеціалізовану організацію – виконавця робіт.

Це може бути будь-яка спеціалізована організація, що має дозвіл на роботи Державної служби України з питань праці.

При цьому, відповідно до Закону “Про житлово-комунальні послуги”, співвласники багатоквартирного будинку мають повідомити Оператора ГРМ про обрання спеціалізованої організації, в термін не пізніше 15 днів з дня укладання договору з обраною організацією.

Порядок проведення технічного обслуговування та види робіт визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі. Після цього НКРЕКП затверджує для Операторів ГРМ граничні рівні вартості виконання видів робіт з технічного обслуговування та типовий договір між співвласниками багатоквартирного будинку та Оператором ГРМ.

За відсутності управителя в будинку або укладеного договору з іншою спеціалізованою організацією, з кожним співвласником укладається типовий публічний договір на технічне обслуговування з Оператором ГРМ.

Забезпечити технічне обслуговування є обов’язком власників багатоквартирного будинку. Вартість робіт з технічного обслуговування оплачується власниками багатоквартирного будинку.

Відомості щодо кошторисної вартості технічного обслуговування систем газопостачання спільної власності кожного багатоквартирного будинку Оператором ГРМ мають розмістити у двомісячний строк, після затвердження НКРЕКП граничних рівнів вартості виконання видів робіт з технічного обслуговування систем газопостачання у багатоквартирних будинках.

До затвердження державними органами переліку та граничної вартості робіт з технічного обслуговування будинкових газопроводів, що є спільним майном всіх власників квартир, технічне обслуговування забезпечується без врахування прийнятих змін.

Вартість робіт з технічного обслуговування газових мереж та приладів в приватному будинку або в квартирі зазначається в договорі на технічне обслуговування з власником житла.

Аби запобігти аварійним ситуаціям, нещасним випадкам при використанні газу в побуті, травмування людей, п. 5.7. Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 15 травня 2015 року № 285, передбачає припинення газопостачання у будинок або квартиру в разі не забезпечення технічного обслуговування газового обладнання та мереж.

При цьому, як випливає з п. 5.7. Правил безпеки систем газопостачання, підлягають відключенню від системи газопостачання обладнання житлових і громадських будинків із встановленням заглушки за умови:

  • наявності витоків газу;
  • несправної автоматики безпеки;
  • несправностей оголовків димових і вентиляційних каналів;
  • відсутності тяги в димових і вентиляційних каналах;
  • самовільного підключення газових приладів і пристроїв споживача до системи газопостачання;
  • не забезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем) технічного обслуговування;
  • не відповідності системи газопостачання житлового будинку проєктний та виконавчо-технічній документації.

Щодо забезпечення власником (балансоутримувачем та/або орендарем (наймачем) технічного обслуговування, то воно має здійснюватися згідно з вимогами пункту 5.4 Правил безпеки систем газопостачання відповідно до вимог документації з експлуатації заводів-виробників газового обладнання на договірних засадах.

Україна комунальна

Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше