З січня українці будуть підписувати два договори на електроенергію: постачання та розподілу

З січня 2019 року починається перший етап державної реформи ринку електроенергії, націлений на те, щоб він почав працювати за європейською моделлю. Енергопослуги клієнтам в Україні відтепер надаватимуть дві різні компанії – оператор системи розподілу (ОСР) та постачальник.

Як повідомила на своїй сторінці в Facebook глава НКРЕКП Оксана Кривенко, нова модель системи договірних відносин на роздрібному ринку електричної енергії та порядок укладення договорів визначені Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП №312 від 14 березня 2018 року.

За словами Кривенко, відповідно до закону “Про ринок електричної енергії”, енергопостачальні компанії зобов’язані здійснити відокремлення діяльності з розподілу електричної енергії від інших видів діяльності вертикально інтегрованого підприємства (обленерго), в тому числі шляхом створення електропостачальника.

Згідно зі встановленими правилами, споживач укладає договори:

  • про надання послуг з розподілу електричної енергії споживачу за оператором системи розподілу;
  • про постачання електричної енергії споживачу за обраним енергопостачальник або поставки електроенергії постачальником універсальних послуг (для побутових або малих побутових споживачів).

Керівник пояснила, що договір споживача з оператором системи розподілу переважно стосується технічних параметрів потужності, класу напруги, якості електричної енергії, процедури відключення і підключення.

Україна комунальна

Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше