З 1 жовтня дозволено скління балконів при проектуванні багатоповерхівок, —Лев Парцхаладзе

З 1 жовтня 2018 року вступили в дію зміни у державні будівельні норми щодо проектування житлових будинків (Зміна №4 у ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення»), які дозволили скління балконів та лоджій вище 3-го поверху при проектуванні нових та реконструкції існуючих житлових будинків.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.
«Важлива зміна, яка вступила в дію з 1 жовтня цього року — можливість скління балконів при проектуванні багатоповерхівок. Маю надію, що з її впровадженням ми позбудемося ще однієї радянської звички — самовільно склити балкони. І це унормує ситуацію з естетичним виглядом наших будівель», — сказав він.

Парцхаладзе пояснив, що раніше, відповідно до старих норм, скління балконів у багатоповерхівках при їх проектуванні відбувалося лише на 1-3 поверхах, через що багато громадян робили це самостійно. «Люди заселялися у нову квартиру і потім склили балкони своїми силами, нерідко псуючи зовнішній вигляд будинків. Як наслідок — маємо засклені в різнобій балкони на фасадах, а ще гірше — жахливі прибудови, які можуть загрожувати безпеці інших жителів та звичайних перехожих», — відмітив він.

Згідно зі змінами у ДБН, скління дозволено робити на балконах та лоджіях з шириною не менше 1,2 м. При цьому площа скління має становити не менше 50% від площі зовнішніх стін балконів, а вікна повинні влаштовуватися з сумарною шириною не менше 1,2 м і відчинятися на бік балкона. «Такі вимоги необхідні, щоб підвищити безпеку людей у разі можливих надзвичайних ситуацій», — наголосив Парцхаладзе.

Крім цього, даними змінами у ДБН скасовано обов’язкове проектування порогу або сходів при вході до житлових будинків. Відтак допускається влаштовувати позначку підлоги приміщень на рівні позначки тротуару за умови влаштування твердого покриття із заходами водовідведення.

Також новими змінами допускається розміщення вбудованих у житлові будинки закладів громадського харчування місткістю не більше 250 місць за умови наявності відокремленої території та входів ззовні.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Мінрегіон

Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше