Нові ДБН: заборонено організовувати відкриті автостоянки всередині невеликих житлових кварталів

У нових державних будівельних нормах щодо містобудування (ДБН Б.2.2-12:2018 “Планування і забудова територій”), які діють з 1 вересня цього року, заборонено організовувати постійні або тимчасові відкриті автостоянки всередині невеликих житлових кварталів до 3 га. Це має сприяти підвищенню безпеки та комфорту жителів, які там мешкають, повідомляж прес-служба мінрегіону.

Згідно з ДБН, постійні та тимчасові (гостьові) паркомісця у таких кварталах повинні розташовуватися з боку вулиць чи проїздів або у підземних чи багатоповерхових автостоянках. В’їзд всередину кварталу дозволяється лише автомобілям швидкої допомоги, пожежній та іншій спецтехніці.

Також у нових ДБН удосконалено вимоги до безпечного проектування внутрішньодворових територій, а саме до проїзду спеціальної техніки у двір. Так, у нових житлових будинках від 9 поверхів та громадських будинках від 5 поверхів необхідно проектувати проїзди з усіх сторін, а для будинків меншої поверховості їх можна передбачати з однієї поздовжньої сторони.

Практика будівництва вільних від машин кварталів є розповсюдженою у багатьох країнах Європи та світу. Зокрема, у Австрії, Німеччині, Фінляндії. Крім цього, для забезпечення жителів необхідними паркомісцями, Уряд Німеччини, наприклад, ввів жорсткі штрафи за незбудовані машиномісця при будівництві багатоквартирних будинків.

ДБН “Планування і забудова територій” були розроблені на заміну попередніх будівельних норм, що регулюють містобудування, які діяли ще з 1992 року.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Україна комунальна

Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше