У що вдягнути… підлогу?

Хочете оновити підлогу в помешканні і щось кардинально змінити? У цьому номері ми розкажемо про різні види покриття та особливості їх укладання.

Лінолеум буває різний

Обираючи лінолеум, варто пам’ятати про його структуру. Є кілька основних видів матеріалу. Кожний вид добре використовується для найрізноманітніших навантажень, і тут головне чітко визначити, яке покриття підходить безпосередньо вам. Основних напрямків два: синтетичний ПВХ (полівінілхлорид) і натуральний лінолеум. ПВХ-лінолеум буває гомогенний і гетерогенний. При виборі покриття слід знати, що гетерогенні ПВХ більше цінуються в приміщеннях, де зовнішній вигляд має не останнє значення, тоді як гомогенні колекції більше приносять користі в приміщеннях, де при максимальних навантаженнях підлозі потрібно зберігати свій первісний вигляд.

Якщо розглядати натуральний лінолеум, то слід зауважити, що цей продукт є ідеальним вибором для багатьох приміщень, вирізняючись своєю гігієнічністю та витривалістю. Придбавши лінолеум, не поспішайте його відразу укладати. Потрібно, щоб покриття вирівнялося — це по-перше. А по-друге, важливе значення має ваша підлога — її обов’язково треба почистити, вимити, порівняти при потребі, і тільки після цього укладати лінолеум.

Ламінат: якісний і дешевий

Ламінат – порівняно дешевий і міцний матеріал, штучний замінник паркету. Вкладати його легко, адже пластини не кріпляться до поверхні намертво, а щільно стикуються одна з одною за допомогою клею або так званим замковим способом. Останній нині найпопулярніший, бо дозволяє легко замінювати зіпсовані частинки конструкції. Проте є у ламінату й мінуси — він нестійкий до вологи. Тому деякі виробники обробляють його воском чи парафіном або ж покривають плити меламіном, з додаванням до нього карбідбору – третього за міцністю матеріалу у світі. Що товщий шар зовнішнього покриття, то менше стирається ламінат. Фахівці рекомендують стелити під ламінат пароізоляційну плівку. Між ламінатом та плівкою варто вкладати ще й підкладку, що робить матеріал шумостійким (бо навіть на ідеально обробленій поверхні підлоги ламінат може скрипіти чи хрустіти). Усе це сприяє вентиляції підлоги й запобігає її запріванню. Ламінат за правильної експлуатації прослужить близько 15–20 років. За його вкладання доведеться заплатити щонайменше 25 гривень за квадратний метр.

Паркет всьому голова

Паркет – найдорожчий вид покриття підлоги, але водночас найпопулярніший. Цінують його за довговічність, красу, міцність та природність. Це складені у візерунок дерев’яні планки завтовшки 15–20 мм. Якість, як і вартість паркету, залежить передусім від сорту деревини, з якої його виготовляють. Хороший паркет роблять із твердої деревини з найменшим лінійним розширенням. Штучний паркет підходить практично для будь-якого житла і для будь-якої частини квартири, за винятком хіба ванної кімнати та кухні: натуральне дерево дуже чутливе до вологи та коливань температури. До речі, його легко можна замінити, шліфувати, видаляти потертий верхній шар і знову покривати лаком. Після такої процедури старий паркет виглядає як новенький. Укладання підлоги паркетом – дорога й трудомістка процедура (обійдеться щонайменше у 40–60 гривень).

Плитка не для фараонів

Підлога вкрита плиткою – найдавніша в історії людства. Кам’яною плиткою покривали підлоги ще в будинках єгипетських фараонів. У сучасних інтер’єрах використовується плитка з мармуру, граніту або інших порід каменя. Найпоширенішою є керамічна. Плитку переважно використовують у ванні, кухні і передпокої. Вона довговічна, волого- і зносостійка, екологічна і є самостійним та дуже важливим елементом декору, особливо, якщо має малюнок. Вибираючи плитку, перш за все подивіться на її зворотну сторону: поверхня повинна бути рівною, без западин і тріщин. Це показник того, що при виготовленні використовувалася рівномірна керамічна суміш хорошої якості. Також плитка повинна бути не слизькою. Це особливо важливо для сходів, ванних кімнат і саун. Тут потрібні плитки з антиковзаючим покриттям, яке наноситься за допомогою лазера або спеціального шліфувального устаткування. І наостанок – керамічна плитка ідеально підходить для підлоги з підігрівом, вона добре прогрівається і поволі остигає, віддає тепло, нагадуючи цим кахельну піч.

Файли Cookie
Сайт ПП Східний масив не зберігає дані, але використовує cookies щоб працювати правильно Натисніть «Дозволити», якщо ви погоджуєтесь на використання порталом цих файлів.
Детальніше